ОСОБЛИВА ТЕРИТОРІЯ ДИТИНСТВА (Моя стаття у газеті "Чорноморські новини")


Дитячі бібліотеки — це особлива територія дитинства. Своєю роботою ми прокладаємо малечі доріжку до читання, залюблюємо її в книжки. Тому від нас ви ніколи не почуєте: «Сядь і читай!» або «У залі повинна бути тиша!». В наших бібліотеках тиші не буває. Сьогодні книгозбірні реформуються, набувають нового звучання. В особі бібліотекаря наші юні читачі знаходять надійного друга, психолога, порадника, вчителя, методиста...

... Централізована міська бібліотечна система для дітей м. Одеси у 2020-у провела опитування серед своїх відвідувачів на тему «Причини, які спонукають до читання». У ньому взяли участь 135 респондентів (40% хлопців, 60% дівчат) віком від 9 до 15 років. Питання було одне: «Чому ви обираєте читання?». Пропонувалося багато варіантів відповідей, з яких можна було обрати кілька. Серед них опитані найчастіше обирали такі: книга — це знання (51%), працює та розвивається уява і фантазія (51%), з книгою можна подорожувати іншими світами та епохами (37%), книжка дає можливість відволіктися від проблем (21%), батьки постійно твердять: «Читай!» (20%).

Висновки кожен може зробити сам, але найголовніше те, що дитячі бібліотеки не стають чимось заста-рілим, архаїчним, що до нас приходять маленькі читачі (у майбутньому, впевнена, успішні люди), що дитяча книжка живе яскравим життям і житиме вічно, оскільки є найкращим інструментом для розвитку уяви, емоційного інтелекту та емпатії.

У другій частині цієї анкети ми спробували з’ясувати, як діти почали самостійно читати, якою повинна бути атмосфера для читання тощо.

На перше питання більшість респондентів відповіла, що до читання їх «привели» або «підштовхнули» дорослі. Щодо атмосфери, то діти люблять читати на самоті, часто поєднуючи цей процес зі «смаколиками». Читання для себе, зізнавалися, — це задоволення, а читання в школі не люблять через зобов’язалівку читати за програмою та гамір довкола. Цікаву й неочікувану відповідь дали наші відвідувачі на питання «Чи варто ділитися прочитаним?». Більшість хоче ділитися враженнями, але не знає, з ким. Бо не знаходить однодумців серед оточення. Були навіть такі, хто соромився говорити одноліткам про своє захоплення читанням, бо, мовляв, засміють.

Й от саме тут у нагоді стаємо ми...

Читати повністю  "Чорноморські новини" 



Комментарии

Популярные сообщения из этого блога

Кукла, которая работала в библиотеке. Часть 1. Кукла Фифи

І знову зустріч з читачами

"Чому я живий" впечатления после предпросмотра