"Канікули з секретом...." переклад на українську (уривок)

 


Важкі кроки за спиною примушували бігти хутчіше. Ще трохи і переслідувач його наздожене. Наздожене і впізнає.

Він задихався, в очах темніло від незвичного навантаження. Останній ривок, ще трохи...ось він рятівний поворіт.

Під ногою щось репнуло, земля захиталася і, раптом, опинилася прямо перед обличчям.

Ой

Тринадцятирічний Марк Полторак розтягнувся на бруківці. На лобі красувалася величезна гуля.

Тільки що він уявляв себе великим Шерлоком Холмсом на вулицях Лондона. Його переслідував професор Мориарті. І він майже пішов від гонитви...

Марк озирнувся. Так грубо повернув його до реальності шматок арматури, який невідомо звідки тут взявся.

А реальність була такажив Марк зовсім не в Лондоні, а в невеликому містечку на півдні України. Ну які тут можуть бути злочини?

Коли ти живеш у маленькому місті, де кожен куток тобі знайомий з раннього дитинства. Ти почуваєшся мов риба у воді, тобі навіть у голову не може стрельнути, що з тобою можуть статися якісь пригоди. Усюди спокій та нудьга.

Ось і коротав Марчик увесь свій вільний час за детективними оповіданнями, а ще кросворди любив і комп'ютерні ігрияк же без них в ХХІ столітті?

Кожен день був схожий на попередній і починався приблизно однаково:

Марчик. Марічок. Марк! Вставай! У школу запізнишся.

Мама похапцем будила його, і сама при цьому спізнювалася. Будила, а потім бігла на свою дуже важливу роботу.

Сніданок чекав його на столі. Загалом, він міг би до школи і не ходити (мама однаково не бачить), але Марк неприємностей не любив, та і в школі іноді було навіть цікаво. Їхня компаніявін, Тім Комін та Настя Ковалевськазавжди знаходила пригоди на свої буйні голови.

Для всіх було величезною загадкою, як ці троє взагалі примудрилися подружитися. Більш різних людей, напевно, не існувало у світі. Тім, насправді він Тимур, але друзі його так майже ніколи не називають — спортсмен і розумник.

А його двоюрідна сестра Настя Ковалевськаперша красуня школи, марить  кар'єрою супермоделі, при цьому поліглот і любитель історії.

Залишається ще Марк? Про нього все вже було сказано. Додати варто хіба те, що в математиці у школі йому немає рівних. Та, що там у школів області. Перші місця в математичних і фізичних олімпіадах завжди за ним

Ця трійця друзів не розлучалася навіть на канікулах.


***

День видався теплий і сонячний, як і належить літньому дню. Це був останній день у школі перед довгоочікуваними канікулами.

Цього літа друзям випала нагода відпочити в селі Козаче у бабусі та дідуся Тимура з Настею. Село це розташовувалося зовсім недалеко, в 30 кілометрах, від їхнього міста, але довго діти там ще ніколи не гостювали, та й самі Василь Іванович і Валентина Семенівна тільки нещодавно переїхали туди жити.

Загалом, це літо не обіцяло нічого несподіваного, зате вони проведуть його всі разом.

Марк швидко зібрався і поспішив до школи, передчуваючи зустріч із друзями.

Втім, те, що він поспішав, не перешкодило йому помріяти дорогою. Він знову побачив себе на вулиці Лондона в образі Шерлока Холмса.

Так, мріючи, Марк і прийшов раніше інших.

"Нічого не поробиш, доведеться чекати" — подумав Марчик, оглядаючи шкільний двір.

Учні вже потроху збиралися на лінійку з нагоди останнього дзвінка. Діти групувалися за інтересами.

Праворуч від Марка двоє "мушкетерів" влаштували битву на указках. З якого кабінету вони їх стягнули знали тільки вони.

Дівчатка зібралися у зграйку і, заглядаючи в планшет, захоплено дивилися якесь відео.

Тимура з Настею на горизонті не було.

О, Полторак, привіт. А це правда, що ти в село на канікули їдеш? – посміхаючись запитав Дмитро Біляков з паралельного класу.

Ну, їду. А що?

Отакої, чуваче, співчуваю. У село. Ха! Це ж таке дно. А ми цього літа летимо до Іспанії на Коста Дорада. Чув? Буду там на сонечку пузо гріти та в морі купатися.

"Круто" — подумав Марк з легкою заздрістю. Звичайно, батько у Дмитра великий бос. У нього свій бізнес. Можна хоч до Іспанії, хоч на Багами. А йому море цього року аж ніяк не світило.

Його батько два роки тому загинув у безглуздій автомобільній аварії. Якийсь мажор збив його ввечері на перехресті. Тата немає, мажор досі не покараний, а маркова мама на свою зарплатню лікарки в міській поліклініці, сина на море відправити не може. Дякувати дядькові Аркадію Коміну, що запропонував узяти його з Тімом та Настею в село. Хоч якась різноманітність.

Теж мені диво, Іспанія, – відповів Марк, – море, пляж, нудне. Адже головне ні куди, а з ким. Ось ми з Тімом в цьому Козачому такі карколомні пригоди собі знайдемо. Я це відчуваю.

Що ти там відчуваєш, Нострадамусе? – за спинами хлопців пролунав дзвінкий дівочий сміх.

"Знову вона кепкує", – Марк хотів було щось дотепне відповісти, але доки обертався, передумав. Анастасія була напрочуд гарна сьогодні. Ні, вона завжди була гарна. Але в ній з'явилося щось особливе. Напевно, передчуття швидкої свободи її так прикрасило. Зелений сарафан дуже йшов до її каро-зелених очей. Медові локони, які зазвичай були зібрані в кінський хвіст, сьогодні вона розпустила, і вони переливалися на сонці як дорогоцінний шовк. Королевата й годі. І як з такою сваритися?


***


Наступного дня вся компанія їхала в автобусі до місця своєї літньої дислокації.

Не уявляю, як ми будемо без гаджетів цілий місяць. Твій батько занадто круто з нами обійшовся, – обурювався Марк.

Дядько Аркадій напевно має рацію, але що ж я за весь місяць жодної фотки в Інсту не викладу? А як же мої підписники, я ж їх втрачу, – підтримала його Настя.

Та велика річ! Побудете трохи без своїх улюблених іграшок. Не скиглить, дітки. Знайдемо чим зайнятися, – відповів їм Тимур.

Він намагався наслідувати свого батька і виглядати серйознимувійшов у роль старшого слідчого поліції. Саме таку посаду обіймав його батькоАркадій Васильович Комін. Для друзів дядько Аркадій.

Це був невисокий, міцної статури 36-річний чоловік з русявим, коротко стриженим волоссям та яскравими блакитними очима. На вигляд нічим не примітний, він користувався в місті величезною повагою.

Все своє життя Аркадій присвятив боротьбі зі злочинністю і, слід сказати, в нього це виходило відмінно. Говорячи мовою прокурорських звітів, в нього була майже стовідсоткова розкриваність.

У своїй сім'ї він теж був незаперечним авторитетом. Тому, нічого дивовижного, що коли дядько Аркадій оголосив трійці, що на відпочинку вони повинні будуть обходитися без гаджетів, а замість їхніх смартфонів видав кожному по кнопковому мобільному для "екстреного зв'язку", заперечувати ніхто не посмів.

Цікаво і яке ж ми таке заняття собі знайдемо у богом забутому селі? От тільки не кажи мені про риболовлю! Ти ж знаєш, я її терпіти не можу, – огризнувся Марк.

Щось я тебе не розумію, Полторак, ще вчора ти бадьоро передрікав нам грандіозні пригоди, а сьогодні куксишся через смартфон.

Так я ж так сказав, щоб Білякова позлити. Та і про "дегаджетелізацію" я тоді ще не знав. А що, правда, у них там немає компу і Інтернету? Адже не задвірки цивілізації, всього 40 хвилин їзди від міста.

Правда. Немає у старих ні компу, ні Інтернету. Якось виживатимемо.

За вікном з'явилися засіяні поля. Самотня корова, неначе співчуваючи друзям, проводжала автобус сумним поглядом.


***


Ранок в селі точно розпочинається не з кави...

Настю розбудив гучний крик півня. За вікном ледь-ледь почало світати. Свіже уранішнє повітря так і вабило вийти на вулицю. Вона десь читала, що гуляти перед сніданком дуже корисно для кольору обличчя. Тому, недовго думаючи, влізла в шорти і улюблену футболку, плеснула в обличчя крижаної води. Потім, щоб нікого не будити, тишком-нишком вилізла у вікно. Треба було обстежувати територію.

Село Козаче було досить великим і цілком сучасним. Дім родини Коміних знаходився на околиці. На їх вулиці було ще декілька будинків. За ними починався ліс.

Настя бадьоро йшла по стежині. Навколо неї порхали метелики, цвірінькали невидимі у гіллях дерев птахи. Десь далеко замукала чиясь буьонка. Природа пробуджувалась, просиналось село. Насолоджуючись цими звуками, мала і не помітила, як вийшла до якихось розвалин.

Картина їй відкрилася як у готичному романі. Напіврозвалені, місцями зовсім зниклі, стіни, колись прекрасної садиби, щільно увиті диким виноградом і плющем. Крізь високі віконні отвори пробивалися промені сонця. А в небі над руїнами плавно вели свій танок легкі сірі хмари.

У такому місці обов'язково повинні водитися привиди. Настуня привидів не боялася, але хоч і був ранок, а не ніч, вирішила зайвий раз їх не турбувати, і що є духу, побігла назад. Дуже їй не терпілося розповісти про свою знахідку хлопцям.

Ей, обережніше! Ти мене трохи з ніг не збила. Женеться за тобою хтось, чи що? – на Настю з низу в гору дивилася дивна, схожа на ельфа, дівчинка.

Вона була маленька, крихка і бліда, з коротким їжачком густого русявого волосся і, просто, нереально великими темними, як чорнослив, очима. Саме по цим очам Настя зрозуміла, що вони з незнайомкою ровесниці, а може дівчинка була навіть старша. Було в ній ще щось незвичайне, але що саме Настя відразу не збагнула.

Пробач, я тебе не помітила. Я Настя. Ми тільки вчора приїхали, і я вирішила прогулятися.

Зрозуміло. Мене Олею звуть, я тут живу в крайньому будинку. А чого мчиш як очманіла? Не схожий твій темп на прогулянковий, – нова знайома посміхнулася.

Я розвалини знайшла! Якось моторошно стало.

Аааа. Ну біжи. А мені ходити треба, доктор сказав, що потрібно більше рухатися.

Тільки тепер Настя второпала, що ж не так із дівчинкою. У неї були занадто тонкі, та трохи викревлені ноги, а руки вона ховала у кишенях. І пересувалася Оля повільно, прикладаючи до того занадто багато зусиль.

"Незвичайна дівчинка-ельфійка, старовинні розвалинихороший початок літніх канікул", – подумала Настя і поспішила до друзів...


Це лише уривок мого перекладу повісті "Канікули з секретом..." Мені цікава думка тих, хто читав. Як вам переклад? Буду дуже вдячна за відгуки.


Комментарии

  1. Прежде чем прочитать отрывок детективной повести Наталии Кавун "Каникулы с секретом, или Что скрывала графская усадьба" на украинском языке, я перечитала повесть ещё раз , освежила в памяти события.
    Талантливый человек, талантлив во всем. Браво!
    Сюжет держит в напряжении сначала и до самого эпилога. Все очень замысловато построено.
    Впечатлила линия с камином, напоминает "Буратино'. Я думала, что в подземелье клад и найдут...Но шарада с МАЯТНИКОМ неожиданна. С преступниками тоже лихо закручено. Хотя с "привидением" я немного догадывалась. Да и пастух мне показался не простым. Неугомонные, любознательные главные герои легко запоминаются. Их дружба и поддержка дорогого стоит. Трогательно выписан образ девочки-инвалида Оли. Даже
    нашлось место четвероногим друзьям - собаке Чарли и кошке Алисе.
    Повесть читается очень легко и поэтому в переводе тоже присутствует та же лёгкость и интрига: "А что же будет дальше?"
    По этой повести можно снимать фильм. Сюжет должен, на мой взгляд, напоминать "Инспектора Коломбо". Начало - когда все известно, и в обратном порядке, к концу. Инспектором был бы отец Тима, а дети - проводниками.
    Рекомендую всем читателям, юным и не очень, вместе с
    героями повести погрузиться в увлекательный мир загадок и расследований!

    Н. Левченко, детская
    библиотека 22

    ОтветитьУдалить

Отправить комментарий

Популярные сообщения из этого блога

Кукла, которая работала в библиотеке. Часть 1. Кукла Фифи

І знову зустріч з читачами

"Чому я живий" впечатления после предпросмотра